Windows 10 släps idag

Windows 10 släps idag

Vi på NätBjörnen rekommenderar att vänta med uppdatering till Windows 10 innan Windows 10 SP1 släps

Stort test: Så bra är Windows 10

 

Windows 10 är den sista renodlade versionen av operativsystemet som Microsoft lanserar. Från och med nu är alla versioner inkrementella uppdateringar av Windows 10 och att tala om nya ”versioner” blir underordnat. Nya funktioner kommer att tillföras löpande och ändringar sker automatiskt utan att du behöver rulla ut ett nytt OS med några års intervall vilket troligen är något som kommer att spara dig pengar.

Microsoft har nyligen registrerat varumärket Windows 365, vilket talar för att ett namnbyte till ett versionslöst OS kommer att ske i framtiden. Du kommer att kunna välja olika hastighet för hur snabbt du ska ta emot nya uppdateringar, men du kan inte knuffa dem framför dig hur länge som helst utan att ramla ur support för ditt OS. Den nya tjänsten Windows Update for Business kommer att göra det enklare att styra detta, utan att du behöver lagra alla patchar lokalt på företaget.

Skippa ny hårdvara?

Microsoft satsar på att ha samma OS i olika enheter, allt från Windows Phone och Hololens till kraftfulla pc-datorer. Givetvis är kodbasen olika, men moderna appar från Windows Store kommer att kunna köras på alla enheter. Windows 10 har samma hårdvarukrav som Windows 7 så det är inte säkert att du behöver inhandla ny hårdvara för att köra Windows 10. Enligt Microsoft ska de produkter som kan köras i Windows 7 också kunna köras i Windows 10, men det är troligen klokt att hämta hem supportgodkännande från dina leverantörer innan du uppgraderar dina användare till Windows 10. På tal om uppgradering så är det föreslagna sättet nu att låta Windows 7 eller Windows 8 vara kvar när du uppdaterar, en skillnad från den tidigare rekommendationen där du behövde göra en komplett ominstallation.

Kör du idag Windows 7 eller Windows 8.1 (ej Enterprise) kommer du att kunna uppgradera till Windows 10 gratis. Troligen har du redan sett den lilla flaggan som berättar detta för dig och gett dig möjlighet att registrera dig för en uppgradering.


Start
Startknappen är tillbaka! Den ser inte exakt ut som förr, men gör det troligen enklare för Windows 7 användare att komma igång med Windows 10.

Gränssnitt

Som många vet är startknappen tillbaka, men med klart annorlunda utseende. Du kan välja storlek på den själv och du startar numera både gamla och moderna appar från den. Troligen ett smart drag av Microsoft eftersom många saknade den i Windows 8. Charms bar är också borta och ersätts av Action Center.

Microsofts virtuella assisent Cortana byggs in i Windows 10 och gör det möjligt att prata med datorn och ställa frågor om valfria ämnen. Cortana är en direktimport från Windows Phone där den ursprungligen är en konkurrent till Apples Siri.

Moderna appar körs numera också i vanliga fönster och beter sig mer som traditionella applikationer. Ett bra drag som minskar den upplevda skillnaden för slutanvändaren.

Du kan numera öppna flera virtuella skrivbord och dra och släppa applikationer mellan dem – ett bra sätt att samla applikationer på separata arbetsytor. Den nya funktionen quad-snap innebär att du genom att dra ett fönster till ett hörn av skärmen låter den fylla upp 25 procent av skärmytan vilket gör det enklare att dra nytta av hela skärmen.

Nyheten Continuum innebär att gränssnittet rättar sig efter statusen på din enhet. Om du har en hybridenhet med touchgränssnitt men sitter i en docka så beter sig gränssnittet som på en stationär dator och visar den nya startknappen. Om du tar loss enheten så aktiveras touchfunktionerna och du får den gamla startskärmen från Windows 8 som passar bättre att använda med fingrarna.


Azure
Vid installationen av Windows 10 väljer du om du ska gå med i en gammal lokal domän eller om du vill ansluta till Azure AD.

Molnintegration

Windows 10 kan antingen gå med i ett traditionell AD eller ett Azure AD. Använder du Office 365 så har användarna redan konton i Azure AD som kan användas, men du behöver först slå på möjligheten att kunna ta emot enheter för inloggning. Genom att logga in i Azure AD kan du också låta Microsoft hantera en företagsspecifik ”appaffär” i molnet där dina användare kan hämta applikationer. Går du med i Azure AD kan du sedan inte gå med i en lokal domän – vill du göra det så måste du först lämna anslutningen till ditt Azure AD.

Det är ingen tvekan om att Microsoft gärna vill att du ska använda deras katalogtjänster. Vid installationen av Windows 10 får vi frågan om vi ska använda ett Microsoft Account eller gå med i ett Azure AD. Vill du gå med i en traditionell domän får du leta ett tag bland svårhittade val för att lyckas. Detta antyder att Microsoft tonar ner användandet av lokala AD framöver och som tekniker gör du troligen klokt i att lära dig Azure AD med tillhörande molntjänster för att kunna hantera Windows 10 och dess framtida inkarnationer.

Vi testar att gå med i Azure AD med vår Windows 10-klient och konstaterar snabbt att vi mycket riktigt loggas rakt in i Office 365, men enbart med den nya webbläsaren Edge. Med Internet Explorer måste vi ange inloggningsuppgifter vilket känns förvirrande för en användare.


Säkerhet

Funktionen ”Measured Boot” som infördes med Windows 8.1 innebär att Windows systemfiler integritetskontrolleras vid varje uppstart via checksummor som sparas i TPM-chippet för att du ska veta att de inte har förändrats av något virus eller annan skadlig kod. ”Remote Attestation” innebär att du nu kan skicka statusen till en extern tjänst som på så vis kan få veta att klienten har startat med korrekta systemfiler. Ett exempel här är In Tune som kommer att kunna använda den här funktionen för att ge tillgång till olika tjänster som tex One Drive.

Device Guard är en annan ny funktion som innebär att du enbart kan köra signerade applikationer på en enhet. Funktionen används också för att se till att ingen skadlig kod ska kunna ändra på Windows systemfiler, och kompletterar alltså den befintliga funktionen Measured Boot. Device Guard körs som en extremt minimal partition i Hyper-V (som alltså måste kunna köras om Device Guard ska aktiveras) och är skyddad från omvärlden genom att inte ha någon nätverksstack eller grafiskt gränssnitt.

Diskkryptering med Bit Locker är snabbare då den enbart behöver kryptera de områden på disken som innehåller data. Använder du ett Microsoft-konto för inloggning så sparas nyckeln för krypteringen på One Drive så att du kan hitta den enkelt om det skulle behövas.

Windows Hello är en ny inloggningstjänst som bygger på att du har en IR-kamera i datorn som känner igen dig och loggar in dig med rätt konto direkt när du slår dig ner framför datorn. Du kan också ange en PIN-kod som loggar in dig enklare och snabbare. Det verkar som att Microsoft börjar arbeta bort beroendet av lösenord generellt sett. Microsoft Passport är en ny säkerhetstjänst som innebär att din identitet kan garanteras utan att något lösenord överförs. Istället används ett certifikat som ligger skyddat i ditt TPM-chip. Detta fungerar både lokalt i din egen domän och även mot webbplatser på internet som konfigurerats för att använda Passport för inloggning. För att du ska kunna köra det lokalt måste minst en av dina domänkontrollanter använda Windows Server 2016.

Med Windows Hello och Passport i samverkan har du en extremt säker identitetslösning där inget lösenord finns att stjäla. Vi är förstås långt från att kunna upphöra med lösenord helt och hållet, men med Windows 10 finns åtminstone de tekniska förutsättningarna att vi ska kunna komma till den punkten.


Edge
Webbläsaren Edge erbjuder ett läsläge som gör det enkelt att läsa längre artiklar utan störande moment som reklam mm.

Edge – en helt ny webbläsare

Microsoft Edge är namnet på den nya webbläsaren i Windows 10. Det är en modern applikation och förefaller vara den enda webbläsare som i dag ger äkta SSO mot Office 365. Det går att skriva noteringar direkt i webbläsaren om du har en tryckkänslig enhet och du kan fråga Cortana om mer information direkt från den aktuella webbsidan. Enterprise Mode finns fortfarande kvar, och om en sådan adress hittas av Edge öppnas länken istället i Internet Explorer för att ge full kompatibilitet.

Microsoft kommer troligen att göra sitt bästa för att arbeta bort ”gamla” Internet Exporer så fort de bara kan, men i dag är det fortfarande så många webbapplikationer som bygger på gammal kod att det kommer att ta ett tag innan detta kan ske. Värt att notera här är att det från och med januari 2016 enbart är den senaste versionen av webbläsaren som har support från Microsoft. Det är alltså mycket hög tid att se till att dina applikationer fungerar med Internet Explorer 11 och du bör bums börja testa dem tillsammans med Edge också.

Vi testar att skapa favoriter och det fungerar förstås i båda webbläsarna, men de båda verkar inte dela favoriter utan de har var sin uppsättning, något som inte känns helt bra.

Läsläget som Edge erbjuder är strålande bra och gör det mycket skönare och lättare att läsa en lite längre artikel. Läget innebär att du skalar bort allt ovidkommande från webbsidan och kan läsa en artikel isolerat och på ett lättläst sätt.


Hyper V
Den inbyggda Hyper-V erbjuder nya checkpoints som är fullt konsistenta.

Hyper-V

Microsofts Hypervisor Hyper-V har också utvecklats i Windows 10. Du kan skapa ”Production Checkpoints” vilket innebär att snapshots använder shadow copy fnuktionen i gästen för att garantera full konsistens och du kan återställa en sådan snapshot utan risk för dataförslust.

Du kan numera också lägga till minne till en VM under drift, även om den inte använder dynamiskt minne. Du kan också lägga till och ta bort nätverkskort under drift av en VM.


Gränssnitt
Ett lite störande moment är att systemet blandar gammalt och nytt vid konfiguration av OS. Detta kommer troligen att rättas till med framtida uppdateringar till Win10.

Den nya generationen Windows

Det är ingen tvekan om att Microsoft satsat hårt på att utveckla Windows 10 till den givna tronföljaren till Windows 7. Den största invändningen är att det märks att Microsoft är mitt i en omställningsperiod mellan gammalt och nytt då vi i Windows 10 ibland konfigurerar saker på ett traditionellt vis och ibland måste lära oss helt nya sätt att göra gamla saker på via ”modernt” gränssnitt.

Betaperioden har varit lång och även om Microsoft inte fått med precis allt i den första inkarnationen av Windows 10 så kommer nya funktioner och finputsningar troligen att följa tätt på de kommande månaderna, något vi måste vänja oss vid nu när vi inte längre kan förvänta oss några större framtida versionsuppdateringar av Windows.

Vi gillar speciellt det mer homogena gränssnittet som gör det enklare för användaren att känna igen sig från tidigare versioner av Windows och alla de nya funktioner som tillförts Windows 10 gör att det känns som ett självklart val att uppgradera till detta OS från Windows 7 eller Windows 8.

Vad: Windows Client
Version: 10 X64
Tillverkare: Microsoft
Typ: Operativsystem
Webbsida: www.microsoft.com/windows10
Pris: Gratis uppgradering från Windows 7 och 8.1 (gäller ej Enterprise)

Betyg
Installation: 8/10
Administration: 15/20
Funktioner: 35/40
Värde:  27/30
Totalt: 85/100

Fördelar: Snygg molnintegration med Azure AD / Office 365.
Startknappen är tillbaka vilket av många ses som en fördel.
Flera virtuella skrivbord.
Mer integrerat OS. Moderna appar körs i vanliga fönster.
Reading View i Edge. Äntligen lättlästa webbsidor!

Nackdelar: Utspridd administration på gamla ställen och i moderna appar.
Enbart SSO mot Azure AD med Edge, inte Internet Explorer.
Separata favoriter i Edge och IE.

 

Detta skiver:
Henrik Elmsjö
Skribent IDG

http://techworld.idg.se/2.2524/1.633790/sa-bra-ar-windows-10–vi-hardtestar-microsofts-senaste-operativsystem